Havuz Bakımı Nasıl Yapılır?

Home / Havuz Bakımı / Havuz Bakımı Nasıl Yapılır?
Havuz Bakımı Nasıl Yapılır?

Havuz Bakımı Nasıl Yapılır?

Sıcak havalarda serinlemek için havuzları tercih ediyoruz. Ancak sağlıklı bir havuz deneyimi için temizliğinin yapılması şart. İşte merak edenler için havuz bakımının detayları!

Uzmanlar açık havuzların her kullanımdan sonra üstünün örtülmesini tavsiye ediyor. Ancak bu pek uygulanan bir yöntem değil. Önemli olan diğer bir konu ise havuzun içinin insan sağlığına minimum ölçüden etki eden kimyasallar yardımıyla temizlenmesi ve fonksiyonlarının çalışır durumda olmasının sağlanması. Kısaca havuz bakımı nasıl yapılır, hangi dönemlerde nasıl bir işlem uygulanır?

Dolum öncesi genel temizlik

  • Havuz doldurulmadan önce taban ve kenarları fırça yardımıyla yıkanır ve kireç, yosun ve yağ birikintilerinden arındırılır.
  • Temizliğin ardından bütün bölgeye yosun önleyici kimyasal sürülür ve bu şekilde en az 1 saat beklenir.
  • Temizlenen havuz temiz suyla doldurulur ve uygun PH seviyesine getirildikten sonra bir gün beklenir.

PH ayarının yapılması: Havuz sularında optimum PH seviyesi 7.2 ila 7.6 arasındadır. Test kiti ile ölçüm yapıldıktan sonra eğer yüksek sonuç alındıysa sodyum bisülfat veya hidroklorik asit gibi kimyasallar suyla karıştırılarak havuza ilave edilir. Sonuç düşükse de sodyum karbonat gibi bazik maddelerden yardım alınır.

İlk dolum sonrası uygulanan işlemler

Bu işlemler sezon öncesinde yapılır ve havuz temizliğinde kullanılan kimyasallar ile birlikte seyreden bir uygulamalar bütünüdür.

Bir gün bekleyecek olan havuza öncesinde çökeltici adı verilen malzeme atılır. Bu sayede partiküller dibe çöker. Motorun ön sepeti için gerekli randıman ayarları yapıldıktan sonra filtrasyon sistemi devre dışı bırakılarak bu partiküllerin doğrudan havuzun dışına atılması sağlanır.

  • Havuzun suyu dolduktan bir gün sonra şok klorlama denilen işlem uygulanır. Tablet veya toz şeklinde olan klordan ilk etapta 100 metreküp için 1 kg kullanılır.
  • İkinci işlem havuzun içine ve filtre sisteminin bağlı olduğu denge tankına yosun önleyici atılmasıdır. Burada da 100 metreküp için 350 – 400 ML ölçü yeterli olur.
  • İşlem sonrası havuzun bütün sistemleri çalışır duruma getirilir ve 24 saat boyunca devam ettirilir.

Ertesi gün PH ve klor miktarı ölçülen havuzda uygun değerler saptandıysa kullanıma açılır.

Periyodik havuz bakımı

Havuz, kullanım sıklığına ve yoğunluğuna göre değişmekle birlikte her gün bazı işlemler yapılmasını gerektirir. Peki ana temizliğinden sonra havuz bakımı nasıl yapılır?

Günlük bakım: Havuzun PH ve klor değerleri her gün sonunda kontrol edilmeli ve uygun takviyeler yapılmalıdır. Ayak dezenfektanının yenilenmesi gerekiyorsa ihmal edilmemelidir. Özellikle çok kişinin yararlandığı havuzda suyun değişmesi çok zahmetli olacağı için her gün filtre kontrolü ve temizliği yapılmalıdır.

Son olarak, duş almadan havuza giren bir insanın yaklaşık 8 ton suyu kirlettiği bilgisini de ekleyelim.

Leave a Reply

Your email address will not be published.